Videomateriaalin koulutuskäyttö

Hyvät vanhemmat ja huoltajat,

Vuosien 2015–2018 aikana tulemme tekemään yhteistyötä päiväkotinne pienten ryhmän kasvattajien kanssa nk. PedaSens -intervention puitteissa. PedaSens on Helsingin yliopistolla luotu malli, jonka tarkoitus on tukea kasvattajien työtä ja siten välillisesti lastenne toimintaa osana ryhmää. Sen nimi tulee pedagogisesta sensitiivisyydestä, joka on kasvattajan herkkyyttä huomata lasten viestit ja aloitteet ja taitoa vastata niihin tavoilla, jotka tukevat lapsia omassa toiminnassaan osana ryhmää.

Parantunut pedagoginen sensitiivisyys vähentää lasten stressiä, koska he saavat tarvitsemaansa tukea stressin säätelyyn. Tämä puolestaan parantaa lapsen valmiutta ja taitoa yhdessä tekemiseen ja paneutuvaan oppimiseen.

PedaSens koostuu yliopistolla tuotetun tietoaineiston sekä videoitujen tilanteiden yhteisestä tutkimisesta. Nämä tilanteet on kuvattu päiväkodissa tavallisessa arjessa pyrkimyksenä nostaa esiin kohtia, joissa lapset ja aikuiset yhdessä löytävät ratkaisuja hankaluuksiin, joita he päiväkodissa päivittäin kohtaavat. Toivomme, että onnistuneiden tilanteiden näkeminen auttaa lapsia ja kasvattajia löytämään onnistuneita ratkaisuja myös myöhemmin eteen tulevissa tilanteissa. Pyrkimyksenä on edistää ryhmän lasten ja aikuisen jokapäiväiseen elämään liittyvää hyväntahtoista ja yhteistoiminnallista keskinäistä vuorovaikutusta, jonka uskomme auttavan teidänkin lasta voimaan hyvin sekä oppimaan päiväkodissa.

Tämän tiedotteen myötä toivomme, että interventiossa kuvattua materiaalia voitaisiin jatkossa hyödyntää osana kasvattajien valtakunnallista kehittämistyötä ja koulutusta. Videoilla lapsenne osallisuus toteutuu ainoistaan myönteisessä valossa eli tilanteissa, joissa hän viihtyy ja nauttii yhteisestä toiminnasta muiden lasten ja aikuisten kanssa. Aineistoa käsitellään luottamuksellisesti ja lapsenne henkilöllisyys pyritään salamaan kaikissa tutkimuksen vaiheissa. Videomateriaalia hyödynnetään ainoastaan kehittämis- ja koulutustarkoitukseen.

Halutessanne voitte kieltää lapsenne osallisuuden yliopiston kehittämis- ja koulutuskäyttöön hyödynnettäviin videomateriaaleihin. Tästä voitte ilmoittaa erikseen intervention tutkimusavustajalle Sivi Harkomalle. Häneltä saatte tarvittaessa lisätietoja tutkimukseen ja sen vaiheisiin liittyen.

Ystävällisin terveisin

Jukka Mäkelä
Helsingin yliopisto, LASSO-hanke

Sivi Harkoma
KM, Tohtorikoulutettava, LASSO-hanke
Puh., 050-4487034
Email., sivi.harkoma@helsinki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s