PedaSens-interventiotutkimus

PedaSens-interventiotutkimus on Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen ja varhaiserityiskasvatuksen tutkimusryhmän tutkimusta. Siinä tutkitaan voiko lyhyellä (viiden kerran) interventiolla vähentää lasten päiväkodissa kokemaa stressiä vahvistamalla siellä työskentelevien aikuisten pedagogista sensitiivisyyttä. Pedagoginen sensitiivisyys määritellään aikuisen kyvyksi säädellä ryhmän ilmapiiriä myönteiseksi huomaamalla lasten aloitteet ja viestit sekä vastaamalla niihin lapselle mielekkäällä tavalla. Koko lapsiryhmään kohdistuvan sensitiivisyyden oletetaan tukevan lapsia stressin säätelyssä ja sitä kautta lisäävän heidän sosiaalista hyvinvointia ja oppimista. Samalla toivomme, että se lisäisi aikuisten työhyvinvointia tuomalla työhön lisää merkityksellisyyden ja onnistumisen kokemuksia.

PedaSens-intervention periaatteet nousevat lapsen kehityksen sekä aikuisen ja lapsen välisen vuorovaikutuksen teorioista, kuten neurobiologiaan ja kiintymyssuhdeteoriaan perustuvista tutkimuksista yhdistettynä pedagogiseen tietoon laadukkaasta vuorovaikutuksesta varhaiskasvatuksen kontekstissa. PedaSens-interventiota on kehitetty vuodesta 2013 saakka yhdessä varhaiskasvatuksessa työskentelevien ammattilaisten kanssa heidän kokemuksiaan kuullen. Intervention kuluessa kehittämistyöhön osallistuvat päiväkodin työntekijät saavat kirjallista tietoa lasten kehityksestä ja sen vuorovaikutuksellisesta perustasta. Keskusteluissa teoreettinen tieto yhdistetään ryhmistä videoitujen vuorovaikutustilanteiden reflektiiviseen havainnointiin. Pilottitutkimuksen aikana tutkija arvioi alku- ja loppuvideot aikuisten emotionaalisen saatavillaolon (Biringen 2010, Emotional Availability Scales) mittarilla sekä lasten toimintaan sitoutuneisuuden (Laevers & Hautamäki 1997, LIS–YC) mittarilla. Näitä videoita käytetään päiväkotiryhmässä työskentelevien tiimien reflektiivisen havainnoinnin ja pedagogisen sensitiivisyyden tukemisen välineinä yhteensä viiden interventioon sisältyvän keskustelukerran aikana.

Alustavat tutkimustulokset ovat antaneet viitteitä PedaSens-interventiotutkimuksen vaikuttavuudesta päiväkodin vuorovaikutussuhteiden tukemisessa (Harkoma 2016). Vuosien 2017–2018 aikana tutkimusta on jatkettu, ja siihen on osallistunut yhteensä noin 70 varhaiskasvatuksen ryhmässä työskentelevää ammattilaista sekä yli 270 1–6-vuotiasta lasta neljästä kaupungista Suomessa.

Kehittämistyöstä luennoidaan kaupunkien alueellisissa sekä varhaiskasvatuksen yksiköissä järjestettävissä koulutustilaisuuksissa. Tulevaisuudessa siitä tullaan julkaisemaan varhaiskasvatuksen opettajien ja muun varhaiskasvatuksen opetus- ja kasvatus henkilöstön koulutuksessa sekä opetuksessa hyödynnettävä PedaSens-manuaali.

Tutkijaryhmä:

Nina Sajaniemi (hankkeen johtaja), FT, dosentti, yliopistonlehtori

Eira Suhonen, FT, disentti, yliopistonlehtori

Jukka Mäkelä, LL, lastenpsykiatri

Sivi Harkoma, KM, tohtoriopiskelija, yliopisto-opettaja

Venla Hytönen, KK, tutkimusavustaja

Lisätietoja:

Sivi Harkoma, KM, Tohtorikoulutettava
Kasvatustieteellinen tiedekunta
PL 8 Siltavuorenpenger 10, (h 409, 4 krs)
00014 Helsingin yliopisto
Puh., (+358)504487034
Email., sivi.harkoma@helsinki.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”PedaSens-interventiotutkimus

  1. Päivitysilmoitus: Ryhmä 15: Altaan syvässä päässä – EDUK001 Kohti tutkivaa työtapaa 2018 (LO+EP)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s