Hyödyllistä tietoa vanhemmille

Tutkimus:

“Lapsen kehityksen ja oppimisen tukeminen varhaiskasvatuksen vuorovaikutussuhteissa”

Hyvä Vanhempi,

Kodin rinnalla päiväkoti on siellä oleville lapsille keskeinen kehitysympäristö. Siksi on tärkeää, että päiväkodissa toteutettava toiminta tukisi mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen vahvuuksia ja auttaisi heitä löytämään joustavia tapoja toimia vertaisryhmässä.

Päiväkodin toiminnan ja siellä olevien erilaisten vuorovaikutussuhteiden vaikutusta lasten stressinsäätelyn kehitykseen ja oppimiseen on tutkittu Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa vuodesta 2012.

Tutkimuksemme laajenee edelleen. Toivomme lämpimästi, että lapsenne osallistuu tähän tärkeään, ajankohtaiseen ja merkittävään, Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimukseen. Lapsenne toimintaa tullaan seuraamaan siihen asti kunnes hän täyttää 4 vuotta.

Lastanne koskevat tiedot tulevat ainoastaan tutkijoiden käyttöön ja niitä käsitellään täysin luottamuksellisesti. Tutkimusaineistoa säilytetään Helsingin yliopiston tiloissa lukitussa kaapissa allekirjoittaneen tutkijan vastuulla. Henkilötietojen tunnistettavuus poistetaan numerokoodeilla, ja tämä informaatio on ainoastaan allekirjoittaneen tutkijan hallussa. Myös tutkimuksessa kerättävä videoaineisto on ainoastaan tutkimusryhmän tutkijoiden käytössä.

Osallistuminen merkitsee Teille seuraavia asioita:

  1. Vanhempana täytätte Teille toimitettavia kyselykaavakkeita, jotka koskevat lastanne, perheenne rakennetta ja Teidän kokemuksianne vanhemmuudesta.
  2. Lapsenne toimintaa tullaan havainnoimaan erilaisissa tilanteissa päiväkodissa. Tähän liittyy myös päiväkodin toiminnan videointia. Videoinnit tehdään useimmiten aamupäivien toiminnan aikana, jolloin saatatte olla tuomassa lastanne päivähoitoon. Näissä tilanteissa toivomme teidän toimivan, kuten tavallisestikin toimisitte.
  3.  Lapsenne stressihormonien taso arvioidaan kerran vuodessa kolmen vuoden ajan koti- ja päiväkotioloissa. Näytteiden ottaminen on yksinkertaista ja täysin turvallista. Teiltä se vaatii kuitenkin hieman vaivannäköä.

Stressihormonien taso määritetään sylkinäytteestä, joka otetaan viisi kertaa päivän aikana. Näyte on helppo ottaa. Sylkinäyte otetaan lapselta imeyttämällä sylkeä vanutuppoon aikuisen avustuksella. Sylki imeytyy pumpuliin ja tuppo laitetaan putkeen.

Ensimmäisen näytteen vanhemmat ottavat kotona heti aamulla lapsen herättyä, ennen hampaiden pesua tai nesteen nauttimista.

Toinen näyte otetaan noin puolen tunnin kuluttua päästä heräämisestä.

Kolmas näyte otetaan noin tunnin kuluttua heräämisestä.

Neljäs näyte otetaan päivälevon jälkeen ennen välipalaa noin klo 14–15 välisenä aikana.

Viimeinen eli viides näyte otetaan kotona juuri ennen lapsen nukkumaanmenoa.

Tulette saamaan kaikki tarvittavat välineet ja kirjalliset ohjeet.

Lisäksi lapsenne stressihormonien tasoa saatetaan arvioida kerran vuodessa päiväkodissa toiminnallisten tilanteiden aikana.

  1. Lapsenne taitoja arvioidaan kahdesti 0-42 kuukauden ikäisille lapsille suunnitelluilla tehtävillä (Bayley Scales III). Tehtävien Tehtävät ovat luonteeltaan leikinomaisia ja niiden tekemiseen menee kullakin kerralla noin tunti.

Toivotamme Teidät lämpimästi mukaan tutkimukseen. Osallistuminen on Teille täysin vapaaehtoista ja Teillä on koska tahansa mahdollisuus vetäytyä yhteistyöstä syytä ilmoittamatta. Korostamme vielä, että kaikki tiedot tulevat vain tutkijoiden käyttöön ja niitä käsitellään luottamuksellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja, ja iloitsemme jokaisesta tutkimukseemme osallistuvasta lapsesta.

Yhteistyöstä kiittäen,

Tutkijaryhmän puolesta

Nina Sajaniemi, FT, dosentti, tutkimusryhmän johtaja
PL 8 00014 Helsingin yliopisto
Puh., 050- 3183986
nina.sajaniemi@helsinki.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: